AFGEROND - Afsluiting bustunnel Universiteitsweg

2 juli 2016 - 14 augustus 2016

Klik op de titel voor meer informatie.

Geluid: Merkbaar, tijdens aanleg. Werkzaamheden 24/7.
Trillingen: Merkbaar, tijdens aanleg. Werkzaamheden 24/7.
Verkeer: P+R niet bereikbaar voor bussen. Er rijdt een pendelbus tussen P+R, UMC en WKZ. Lijn 28 keert bij WKZ.

Update 15 augustus 2016: De onderdoorgang onder de Universiteitsweg is maandag 15 augustus 2016 succesvol weer in gebruik genomen en er rijden weer bussen door de onderdoorgang. De komende weken zal er sporadisch buiten de busdienstregeling om aan de tunnel gewerkt worden, dit zal hierom voornamelijk 's nachts zijn. Naar verwachting levert dit geen hinder voor de omgeving op.

- - - - -

Update 21 juli 2016: De afgelopen weken is er in de bustunnel tussen het WKZ en P+R De Uithof hard aan de trambaan gewerkt. Door omstandigheden lopen de werkzaamheden langer door dan gepland. De voornaamste reden hiervoor is dat de betonstort door de extreme temperaturen meer tijd heeft gekost. Afhankelijk van de voortgang van de huidige werkzaamheden treden er een à twee weken vertraging op. Hierdoor blijft de bustunnel langer dan gepland afgesloten en blijven de pendelbussen tussen WKZ en P+R De Uithof langer rijden. Vanaf het moment dat de werkzaamheden klaar zijn (uiterlijk maandag 15 augustus) rijdt buslijn 28 weer door naar P+R De Uithof. 

- - - - -

Als gevolg van de werkzaamheden voor de Uithoflijn is het noodzakelijk de bustunnel onder de Universiteitsweg gedurende een maand af te sluiten. Hier zijn twee redenen voor:

  • Veiligheid: door een gebrek aan werkruimte in de tunnel is het niet mogelijk op veilige wijze de tram te bouwen terwijl er bussen door de tunnel rijden.
  • Ruimtebeslag wissels: ten westen van de bustunnel Universiteitsweg wordt een wisselcomplex aangebracht. Dit wordt in één keer aangebracht. Tijdens de werkzaamheden is er op die locatie geen ruimte om bussen te laten passen.

Hinder

Om de werkzaamheden rond de bustunnel in een zo kort mogelijk tijdsbestek te laten plaatsvinden, wordt er 24 uur per dag, 7 dagen in de week, doorgewerkt. Daardoor zijn de werkzaamheden in vier weken afgerond. De werkzaamheden worden in de vakantieperiode uitgevoerd om de hinder voor de omgeving beperkt te houden.

De werkzaamheden bestaan uit het verwijderen van de huidige busbaan, het aanvoeren en uitleggen van spoorstaven en frames met vrachtwagens het plaatsen en stellen van de spoorstaven en het storten van beton. Vooral het verwijderen van de huidige busbaan kan gepaard gaan met veel lawaai omdat deze uitgefreesd en uitgezaagd moet worden. 

Naar verwachting leveren de werkzaamheden enige geluids- en trillingshinder op. Dit is met name te verwachten omdat er ook 's nachts door wordt gewerkt. Waar mogelijk worden mitigerende maatregelen ingezet, waaronder geluidsarme aggregaten.

Bereikbaarheid bussen

Van zaterdag 2 tot en met vrijdag 31 juli is de bustunnel tussen het WKZ en P+R De Uithof afgesloten. In die weken wordt de trambaan in deze tunnel onder de Universiteitsweg aangelegd. Er is dan geen regulier busverkeer tussen bushalte WKZ en P+R De Uithof: er rijden pendelbussen. Gedurende de werkzaamheden keert buslijn 28 bij het WKZ. Reizigers die met de bus van en naar P+R De Uithof willen reizen, kunnen bij de bushaltes van het UMC Utrecht overstappen op een pendelbus. De pendelbus rijdt via de Universiteitsweg en de Heidelberglaan. Qbuzz zal reizigers hierover informeren.